Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

28 Şubat 2013 Perşembe

Ataberk'in Kitaplığı: Minik Balık Okyanus Macerası

 
 
Bu hafta iki tane kitap aynı anda gelip Ataberk'in eline geçince kendinden geçti kuzum.Bir kıyaslama yapması istense Ataberk Minik Balık'ı daha çok sevdi.Dünden beri elinden düşmedi."Aaaaa anne balık." "Aaaa anne yengecc".Resimlere bakmaktan henüz tam anlamıyla okuyamadık.Hikaye çok güzel minik balık hayal gücü çok geniş bir balık.Her gün okula geç kalan minik balık arkadaşlarına farklı hikayeler anlatır.Ve bir gün gerçekten bir olay yaşar.Hikayenin yanında kitaptaki okyanus canlılarının çeşitliliği o kadar fazla ki çok hoşuma gitti.Kitapta geçen okyanus canlıları denizatı, vatoz, yunus, dülgerbalığı, tavşanbalığı, kızılyüzgeç, ejderbalığı, pisibalığı, yengeç, mürekkepbalığı, kaplumbağa, pervanebalığı, fenerbalığı, gümüşbalığı, denizyıldızı, fok, ıstakoz, yılanbalığı, leoparbalığı, yaprakbalığı ,hamsi, balina, karides, çupra, lüfer.Ben yazarken yoruldum :) 


Ahtapot Yapımı

Bu haftaki sanat çalışmamız da ahtapot yaptık Ataberk'le.Ben malzemeleri hazırlamıştım ki arkadaşım aradı.Onunla telefonla konuşurken Ataberk yanıma geldi boya kalemini görünce durur mu başladı tabağı boyama sonra yapıştırıcıyı aldı ve gözleri yapıştırdı.Ben bu aşamalarda fotoğraf çekemedim.Ahtapotun kollarını yapmaya yetiştim Allahtan :) Ataberk tabi önce yapıştırıcı sürdü kollara yapıştırdık ama tabak tutmadı üzüldü kuzum.Ben de sonradan başka bir yöntemle tutturdum kolları :)Malzemeler kolay plastik tabak,keçeli kalem,yapıştırıcı,boncuk göz,fon kartonu.
 
 

Ataberk'in Kİtaplığı: Bisiklet, Kızak ve Vapur



Bu kitap geçen haftaki aktivite konumuza uygun olduğu için alınmıştı ancak internetten aldığım için dün gelebildi.Kitapta bir sayfada kısa kafiyeli cümleler var kısa kısa ama sonu tamamlanmamış diğer sayfada ise bir taşıt resmi var.Taşıt resmini kaldırdığımızda cümlenin sonunu tamamlamaya çalışacak hayvan çıkıyor karşımıza.Örnek olarak gemiyi yazayım buraya "Gemi gibi kocaman bir balığım,Denizlerde dolanırım.Bu kopya olsun sana, benim adım ..." gemi olan sayfa içe katlanmış o sayfayı açıyoruz karşımıza kocaman bir balina çıkıyor.
Eşleşmeler araba-böcek, bisiklet-salyangoz, kızak-fok, tren-gergedan, gemi-balina, helikopter-kızböceği, puset-kanguru, kamyon-kirpi, planör-tukan kuşu, sandal-timsah, el arabası-goril şeklinde.
Kitabın yayın evi Tudem.

 


26 Şubat 2013 Salı

Haftanın Aktivite Konusu: Okyanus

Ataberk'in denizle arası çok iyi.Adada  bebeklik geçirdiği için midir :) nedir  ( ilk denize girmesi 5. ayındaydı)  denizi çok seviyor.Yazın sudan çıkmak istemiyor.Bu sene inşallah kolluk alarak biraz daha yüzmeye adım attırmayı düşünüyoruz.Denizi ve balıkları çok seven oğluma bu hafta konu olarak "okyanus" u seçtim.İlk çalışmalarımız her zaman olduğu gibi dil çalışmaları ile başladı.Ataberk'e aldığım kitaplar hala gelmediği için bu haftada konu ile ilgili henüz okuma yapamadık.Ataberk'in çok minik zamanlarından beri "yengeç"e sempatisi büyüktü yine ona takıldı.En çok hoşuma giden ise "yunus" a kafa yorması oldu.Bakıcımızın kardeşinin adı "Yunus". Ataberk Yunus'u çok seviyor ve bu aralar dilinden düşürmüyor.Balık yunus ile arkadaşı Yunus arasında gitti geldi.Bu çok hoşuma gitti.Her zamanki gibi kelimeler hoşuna gitti en çok sevdikleri "appopop" ahtapot, "mecan" mercan , "yosuuuun" yosun ve "yu-nuuus" yunus oldu.Yine kelimeleri eşleme ile söyledik.
Eşleme kartları için buraya TIKlayabilirsiniz.

 
 

24 Şubat 2013 Pazar

İtfaiye Aracı

Taşıtlarla ilgili pek çok çalışma yaptık bu hafta Ataberk ile.Bir de özel görevi olan bir araç anlatmak istedim Ataberk'e. Aklıma Meraklı Minik dergisinin haziran 2012 sayısı geldi.Çünkü bu sayıda "itfaiye istasyonunu" ele almşlardı. Hemen dergimiz ve ekleri saklandıkları yerden çıktılar.Ataberk'in çok hoşuna gitti. Bu ay iki dergi nasıl hoşuna gitmesin :) Önce dergiyi inceledik, sayfalardaki resimleri anlattım.İtfaiyeci kimdir, ne yapar ,itfaiye aracı nasıldır ,üzerinde neler var, nasıl ses çıkarır onları anlattım.İlgiyle dinledi ne kadar ve nasıl anladı bilmiyorum ilerleyen günlerde pat diye bu bilgileri ortaya döktüğünde görebileceğiz ancak.Daha sonra derginin ekleri olan çeşitli itfaiye araçlarının resimleri olan çıkartmaları yapıştırdı ve iki tane itfaiyeci karton bebeğin itfaiyeci elbiselerini giydir.Keyifli bir pazar günü geçirdik kuzumla.

 
 

Taşıtlar Gölge Eşleme

Ataberk'in gölge eşleme yapamayacağını düşünüyordum. Ne büyük bir önyargıymış meğer. Ataberk kartları aldı "aaaa gemiii","aaa ababa" diyerekten gölgeleri ile eşledi. Bize de eşimle izlemek düştü anlatmamı bile bekleyemedi çünkü :)
 
 

23 Şubat 2013 Cumartesi

Tıraş Köpüğü ile Karlı Yollar

Bu sene hiç kar göremedik .Biz de madem karda koşup oynayamadı çocuk evde suni bir kar havası yaratalım kuzucuk eğlensin dedik.Önce marketten tıraş köpüğü aldık sonra evde ne zaman kullanılacak ya da nerde kullanılacak diye düşündüğümüz tepsimize bolcaaa sıktık.Gerisini Ataberk ve minik arabası yaptı.
 
 
 

Düdük Çalar İnce İnce

Müzik ile İlgili Çalışmalarımız

Bu hafta daha çok çalıştım :) ve Ataberk'e dil,matematik,sanat,bilim çalışmalarının yanı sıra bir de müzik ekledim. Çok güzel çocuk şarkıları varmış onu keşfetmiş oldum."Düdük Çalar İnce İnce" de taşıtları anlatan bir çocuk şarkısı.Şarkıda tren,vapur,otomobil ve uçak geçiyor.Ataberk çok sevdi kaç kere dinledik bilmiyorum.Nakarat kısmı eğlenceli ve çocukların eşlik edebileceği türde.Şarkının sözlerini ve youtubeda yapılmış videosunun linkini burada yayınlıyorum.Ama önemli bir not hatta kocaman bir not, klibi kuzularınıza izletmeyin.Sebebine gelince klibi yapan kişi nasıl bir kafadaysa artık klibin otomobil ile olan kısmına yürüyen bir adama arabanın çarpmasını koymuş.Biz youtube dinledik ama izlemedik.
Şarkıyı dinlemek için BURAYA TIK.

Şarkı sözleri

Düdük Çalar İnce İnce

Düdük çalar ince ince,
Yolcular binince.
Gidiyor, çufu çufu çuf.
Uzaklarda gözü,
Git güle güle, gel güle güle,
Çok bekletme bizi.

Otomobil fırlar birden,
Kalkarken yerinden,
Katıyor tozu dumana,
Uzaklarda gözü,
Git gül güle, gel güle güle,
Çok bekletme bizi

Vapurlar suya dizilir,
Denizde süzülür,
Gidiyor dumanına bak,
Uzaklarda gözü,
Git güle güle, gel güle güle,
Çok bekletme bizi.

Yolcular rahat uçakla,
Aldırma hiç korkma,
Gidiyor, göğe bakıyor,
Uzaklarda gözü,
Git güle gül, gel güle güle,
Çok bekletme bizi. 
Film İzleme
 


 
Ataberk'le Arabalar filminin bir kısmını izledik.Bir kısmı diyorum çünkü Ataberk uzun süre dayanamadı bir şeye odaklanmaya ve filmi çok sevmedi.Hassas oğlum benim arabaların çarpışmasına hızlanmasına çok kızdı ve sonra izlemek istemedi.


22 Şubat 2013 Cuma

Haftanın Deneyi : Sürtünme

Konu taşıtlar olunca 5.sınıflarda yaptığım "sürtünme" deneyini, yapmaya karar verdim.Sürtünmeyi şu aşamada anlamayacak tabiki ama kullandığımız malzemeler ile oyuncak arabanın hızının değiştiğini anladı.Hatta havluyu kullandığımızda araba ilerlemeyince çok kızdı yağlı kağıdı tekrar istedi..Biz çok eğlendik.Siz de mutlaka deneyin.Malzemeler oldukça basit, yükselti ve eğim yapmak için birkaç kitap, oyuncak araba, yağlı kağıt, alüminyum folyo, havlu.
 
Önce halıda denedik.
 
Sonra alüminyum folyoda kaydığını görünce çok sevindik.
 
Yağlı kağıtta çok daha hızlı gittiğini farkettik.

 
Havludan hiç hoşlanmadık.
 
 
Yağlı kağıt gelsinnnnnnnn :)
 
 
Abartıp yağlı kağıt ve alüminyum folyoyu uc uca ekledik.
 
 
 
 
 
 

21 Şubat 2013 Perşembe

Sayı Treni

Matematik Çalışmaları
 
 
Matematik çalışmaları olarak Ataberk ile sayı sayma ve rakamları öğrenme çalışmaları yapıyoruz.Bu defa sayıları trenin vagonlarına koyduk  :) Bu çalışma yaprağını homeschoolcreations adresinden indirebilirsiniz.
 
 
 
 


20 Şubat 2013 Çarşamba

Ataberk'in Arabası

Sanatsal Çalışmalarımız

Araba Yapımı

Bu hafta konu taşıtlar olunca hemen Ataberk'e bir araba yaptık :) Ataberk yaparken epey eğlendi.Ama yapıştırıcı sürmeyi ve yapıştırmayı sevdiği için etkinlik bitince üzüldü artık kağıtları yapıştırmaya devam etti.

 
 
 

Haftanın Aktivite Konusu: TAŞITLAR

Dil ile İlgili Yaptığımız Çalışmalar

İlk yaptığımız çalışma yine aktivite konumuzla ilgili kavramları öğrenmek oldu.Kavramlar için Etka'ca da gördüğüm taşıtlar kitabını kullandım.Kartları Etka'ca basıma hazır bir halde yayınlamış blogunda.İndirdim ve renkli yazdırdım daha sonra sağlam olması açısından arkalarına karton yapıştırdım.Ataberk çoğunun adını  söyleyebildi.Helikoptere bayıldı ama söyleyemedi bir türlü.Ama sorunca gösterebiliyor.Trene "çuf çuf ",arabaya "ababa" söylediği farklı kelimeler.
Ataberk'e bu hafta taşıtlarla ilgili bir kitap almştım ama hala gelmediği için okuma çalışmamızı yapamadık.Geldiğinde kitabı tanıtan bir yazı yazıcam.
 

 
 

18 Şubat 2013 Pazartesi

Kalp Çocuk

Hava soğuk olup evde kapalı kalınca Ataberk çok sıkıldı pazar günü.Deney yaptık ama Ataberk'e yetmedi bu deney.Pinterestte gördüğüm bir etkinliği yaptırdım ben de Ataberk'e.Kalplerimiz ağaç süslemede kullandıkllarımızdan sadece şerit halinde iki karton kesip katladım.Yapıştırma Ataberk'ten ağzıda Ataberk benim kestiğim kolların parçasından yapmak istedi.Yani o öyle uygun gördü ben ağzı kalemle çiziverecektim :)
Gözlerin biri dik biri yan :)
 
Yamuk ağızlı kalp çocuk :)
Ve kalp çocuk :)
 

17 Şubat 2013 Pazar

İlk Deney

Ataberk'in bilime merakı olmasını çok istiyorum.8. sınıflarda asit baz konusuna gelince neden Ataberk'e de bu konuda birşeyler göstermeyeyim dedim ve kolları sıvadım.Konu olarak Ataberk'in seviyesinin üzerinde ama gözlem yapmayı öğrenmeye başlamada sorun yok.:)
Öncelikle bir akşam önce sirke ve suyu karıştırarak kalpli buzluğumuzla(sevgililer günü ya temamız :)) dondurucuya koydum.Sonra bugün bir kase suyun içine kabartma tozu ve ya karbonat hangisi varsa koyabilirsiniz.Ben karbonat koydum ve iyice çözünmesini sağladım.Ve Ataberk'e getirdim.Önce Ataberk'e buz kalpleri sirkeden yaptığımı söyledim sirkenin nasıl birşey olduğunu dün akşam göstermiştim..Suyun içine karbonatı beraber attık ve karıştırdık.Buzları suya atmak Ataberk'in hoşuna gitti daha sonra sirke asit, karbonat bazik özellikte olduğu için gaz çıkışını gözlemledik.Oluşan kabarcıklara ve çıkan sese dikkat etmesini söyledim  Ataberk'in hoşuna gitti bu gözlem.Buzlar eriyince "buz nede?" diye sordu.Eridiğini, buzun soğuk suyun sıcak olduğunu anlattım bilmiyorum ne kadar anladı :) Tekrar buz yapabileceğimizi bunu için buz kalıbına su doldurmamız gerektiğini anlattım hemen yapmak istedi Ataberk.Buz kalıbına su doldurdu dondurucuya koyduk çok aceleci davranıp hemen olmuş mu diye bakmak istedi.Keyifli  ve öğretici bir pazar günü etkinliği oldu sonuçta.
Buz kalpler
Ataberk keyifle buzları suya atıyor.
Gaz çıkışı gözlemi
 
 

Baskı Çalışması

Sevgililer günü çalışmalarımızı hala bitirmedik Ataberk'le.Bu hafta sanat çalışması olarak temamıza uygun olarak kalpli baslı yaptık.Kalbi hepimizin evinde bulunan bitmiş tuvalet kağıdı rulosunu kullanarak yaptık.Ruloyu ortasından bastırarak kalp şekline getirdim daha sonra bir kaba koyduğum parmak boyasına batırdım ve deftere baskı yaptım Ataberk zor dayandı beni izlemeye.Hemen kaptı ruloyu işe girişti sona doğru parmaklarıyla girdi boyaya :) Çok eğlendi, kuzular için keyifli ve pratik bir çalışma.
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...